Tag: kulinaria

Paella de marisco 17

W kółko ryż czyli paella prosto z Hiszpanii

Króluje na stołach Walencji, bo stąd pochodzi, lecz znana jest nie tylko w całej Hiszpanii, ale i poza jej granicami. Paella – przepyszne danie, którego urok tkwi tak naprawdę w jego prostocie. Bo czym ona jest? To w zasadzie jedynie...

24

Pa amb tomàquet

Biały chleb kroimy na kromki. Bierzemy bardzo dojrzałego, miękkiego pomidora i przekrawamy go na pół pamiętając o tym, by przekroić go w poprzek, a nie wzdłuż. Jedną z połówek pomidora wcieramy w kromkę chleba. Teraz wystarczy już tylko skropić chleb...

Sałatka szopska 42

Na bułgarskim stole

W Bułgarii z jedzenia zadowoleni będą zarówno miłośnicy świeżych warzyw, jak i smakosze mięsa. Najedzą się ci, co lubią pikantnie i ci, którzy wolą łagodniej. Wielbiciele koperku będą w siódmym niebie (ja niestety do nich nie należę, więc zawsze musiałam...

Pyszne granaty (i pomarańcze) czekają na wycisnięcie 16

Granatowy sok

On wcale nie jest granatowy! Jest koloru najprawdziwszego buraka. Zaglądam do papierowego kubka i myślę sobie – to wcale nie wygląda apetycznie (może dlatego, że barszcz lubię, ale soku z buraków już nie). Ale co tam, zaszalałam dając za kubek...

12

Mleczne słodkości

Słodycze na Dominikanie to esencja słodkości. Zazwyczaj robione z mleka z dużą ilością cukru i czasem różnych dodatków. Proste w przygotowaniu i natychmiast zaspokajające potrzebę wszamania czegoś słodkiego. Nie da się ich zjeść zbyt dużo, ale spokojnie można zapakować na...

15

Pyszne danie na Dominikanie

Kuchnia dominikańska mnie zachwyca! Najprostsze rozwiązania, ciekawe smaki ale nie za ostre, wszędobylskie zielone banany. Weźmy chociażby tradycyjne danie zwane flagą, czyli la bandera. Ryż z sosem fasolowym, duszone mięsko (tradycyjnie koza, ale popularny jest też kurczak) i sałatka z...

6

Juan Dolio

Końcówka podróży po Dominikanie to czas odpoczynku i relaksu. Trochę kraju już zobaczyłyśmy i nawet miejscowi dziwią się, że byłyśmy w tylu miejscach w ciągu niespełna dwóch tygodni. Przyszła ochota trochę wypocząć. Mogłyśmy wracać już do Punta Cana, ale jak...

17

Na dobry początek – portugalskie przystawki

Idziecie do portugalskiej restauracji – takiej typowej, pełnej Portugalczyków. Z blaszanymi stolikami przykrytymi kawałkiem białego papieru i plastikowymi bądź aluminiowymi krzesłami. Zamawiacie przepyszne grillowane sardynki. Zanim jednak dostaniecie swoje dania, kelner przyniesie wam przystawki. Świeży chleb, pasta sardynkowa, oliwki… Uwaga!...

11

Chleb prosto z pieca

Rodzajów chleba i bułek w Portugalii jest dostatek. Wystarczy iść do supermarketu i wybierać. Okrągły, podłużny, z ziarnami, tostowy… ale typowego chleba z Algarve w supermarkecie się nie dostanie. A jest to wypiek, którego naprawdę warto spróbować. Danie proste jak...

14

Frytki… z czekoladą!

Amerykanie mówią o frytkach French fries, sugerując, że to mało skomplikowane danie pochodzi z Francji. Jednak to Belgia jest ojczyzną frytek. I ta sama Belgia słynie z przepysznej czekolady. Belgowie zajadają się i jednym i drugim przysmakiem często bez umiaru....