Betel. Zamiast gumy do żucia.

Pamiętam te zdjęcia, tych ludzi z poczerniałymi zębami, ukazującymi je w szerokim uśmiechu. Widziałam je jeszcze przed przyjazdem do Birmy. Wiem, skąd się bierze ten wygląd jamy ustnej jak – nie przymierzając – u zombie tuż po królewskiej uczcie. Wiem też, że te rdzawoczerwone, wszechobecne plamy na ziemi to nie przelana w niezliczonych bójkach krew. To ślady po splunięciach śliną zabarwiona betelem, którego żucie sprawia też, że uśmiechy stają się bardziej fotogeniczne, a ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej wzrasta. I pomyśleć, że to w zasadzie tylko mały, zielony listek. I parę dodatków.

Pakuneczki betelu przygotowane do zawinięcia
W Birmie przeżuwa prawie każdy. Niezależnie od płci czy wieku upychają sobie ludzie małe betelowe pakuneczki gdzieś między tylną ścianą polika a zębami. Pakuneczki można kupić niemalże na każdym kroku, a sprzedawcy rach ciach przygotowują je do spożycia.

Przygotowanie betelu do żucia

Robi się to tak. Trzeba mieć pod ręką zieloniutki liść pieprzu betelowego, kawałki orzecha areki i białą maź, która wygląda najmniej apetycznie z tego całego zestawu – to mleko wapienne. Przyda się także trochę tytoniu.

Przygotowanie betelu do żucia

Najpierw bierzemy liść i smarujemy go wapienną mazią, a następnie na środku układamy kawałek orzeszka i posypujemy tytoniem. Znaczy się, nie my – bo nam to się pewnie wszystko w rękach rozleci. Ale sprzedawca zrobi to za nas bardzo sprawnie.

Przygotowanie betelu do żucia

Tak przygotowana używka gotowa jest już do zapakowania do ust. W czasie przeżuwania wydziela się rdzawoczerwony sok i duże ilości śliny, której trzeba się przecież pozbyć. A jak łatwiej pozbyć się nadmiaru śliny z ust, niż po prostu splunąć?

Ślady po betelowych splunięciach

Żucie betelu działa na organizm pobudzająco i orzeźwiająco, wywołując lekką euforię. Podobno. Mimo zachęt jakoś nie mogę się przekonać, żeby sama spróbować tej przyjemności. Pewnie po jednym razie nie sczerniałyby mi zęby, ale w tym przypadku wolę nie ryzykować. Zostaję przy gumie do żucia.

Ewa

Cieszę się, że tu jesteś! Mam nadzieję, że spodobał Ci się i zaciekawił ten wpis. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, gdy klikniesz Lubię to, dodasz +1 i podzielisz się wpisem ze znajomymi albo dołączysz do dyskusji! To dla mnie ważne, bo pokazuje, że warto dalej pisać. Masz uwagi, komentarze, pytania? Nie wahaj się, napisz! Cieszę się z każdego sygnału od Ciebie! Dziękuję :)

- Ewa a

Przeczytaj też...

8 komentarzy

  1. AdriG pisze:

    Z betelem pierwszy raz spotkałam się w Indiach. Mój tuk-tuk kierowca, co chwilę wypluwał czerwoną ślinę. Moją pierwszą myślą było, że cierpi na szkorbut :-) Okropny zwyczaj!

  2. Mo. pisze:

    W podróży jestem otwarta na nowe doznania i smaki ale jeśli chodzi o betel to nikt mnie nie zmusi:).Podobnie jak Ty wolę gumę:).

  3. Ajka pisze:

    Brzmi i wygląda smakowicie, szczególnie te spluwajki ;p

  4. ach te czerwone plamy na każdym kroku… na początku myślałem, że to krew :)

  5. Krzysiek pisze:

    Pierwszy raz o czymś taki słyszę.
    Ile jeszcze rzeczy do odkrycia przede mną.

    Pozdrawiam Cię Ewo :)

  6. Marta pisze:

    Nie słyszałam wcześniej o tym zwyczaju. Raczej bym się nie pokusiła o spróbowanie tego mimo, że raczej nie mam oporów przed kosztowaniem różnego jedzenia czy specyfików będąc w podróży…

  7. Sol pisze:

    Trudno powiedzieć czy lepsze to czy europejski tytoń… ;) Ja na szczęście jestem wolna od tego rodzaju nałogów. O betelu słyszałam, ale nie miałam pojęcia, że jest tak niezdrowy. Słyszałam, że żuje się to dla odświeżenia oddechu… Ale chyba też bym się nie przemogła.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Sol/Monique

    PS. Polecam mały PODWÓJNY turystyczny KONKURS u mnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*Pola wymagane. Adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Ostatnio pojawia się bardzo dużo spamu i mój filtr czasem się gubi. Jeśli nie jesteś spamerem, a Twój komentarz nie ukazał się, daj mi o tym znać mailowo. Kontakt znajdziesz tu. Dziękuję!