Tag: kuchnia afrykańska

35

Przede wszystkim napełnić żołądek

Potrawy próbowane w Kenii niezbyt często wywołują mój zachwyt. Mięso łykowate, warzywa rozgotowane, dodatki niedoprawione albo przeciwnie – za ostre. Ale nigdy nie narzekam. Ludzie tutaj też nie narzekają. Więcej – danie z usmażonego kurczaka z wolnego wybiegu, na którym...

43

Różowe orzechowe niebo w gębie prosto z Ugandy

Kiedy kucharka w przydrożnej knajpce nabiera chochlą z aluminiowego gara jakąś podejrzanie różową maź wzdragam się i chcę odmówić odsuwając odruchowo talerz poza jej zasięg. Wygląda to paskudnie, ale w tym momencie odzywa się rozsądek. Jak nie spróbujesz, to nie...

49

Śniadanie po kenijsku: chai i chapati

Budzę się rano zgrzana, bo przecież w typowym kenijskim domu nie ma klimatyzacji. Jedida już od dawna krząta się po obejściu. – Wstałaś? Siadaj, zaraz zrobię herbatę! – uśmiecha się radośnie na mój widok wyciągając z szafki aluminiowy garnek bez...

Ugali 18

Ugali – z czym to się je?

Jeżeli jesteś sobie w stanie wyobrazić suchą, biało-żółtawą papkę z malutkimi grudeczkami, która kompletnie nie ma smaku to brawo! Właśnie wyobraziłeś sobie ugali. To najlepsze jedzenie na świecie! – powie ci Kenijczyk. Jak może być najlepsze, skoro nie ma smaku?...