Tag: kulinaria

53

Kuchnia gruzińska. Naprawdę taka pyszna?

Świeża kolendra, ser, kolendra, orzechy i kolendra. Acha, i jeszcze trochę kolendry. Tak w skrócie kojarzy mi się jedzenie, które ląduje przede mną na gruzińskich stołach. Niestety, nie przepadam za kolendrą, więc cóż – trzeba się trochę pomęczyć. Na szczęście...

37

Pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich

Ziemniaki z sosem, też wymyślne danie! – można by pomyśleć, kiedy ktoś zachwala nam typowe danie kuchni kanaryjskiej. Ale uwaga, nie są to zwykłe ziemniaki, sosy też są ciekawe w smaku. Dlatego będąc na Lanzarote zdecydowanie warto choć raz spróbować...

53

Kuchnia grecka – dania, za które dam się pokroić

Greckie smaki to poezja! Sery, bakłażany, pomidory, jogurt, owoce morza, czosnek, oregano, oliwa… Pysznie! Idąc do greckiej tawerny lepiej nie jeść przez cały dzień i zrobić miejsce na wspaniałe dania, bo jest czego próbować i w czym wybierać. Czyli pusty...

21

Jeśli nie chcesz mojej zguby krokodyla gotuj, luby!

W przedostatni wieczór w Kenii przed niespodziewanym wyjazdem Biko zaprasza mnie do kina, a po filmie idziemy na kolację do świetnej pizzerii tuż obok. Gdy przeglądam menu mój wzrok pada jednak na coś zupełnie innego – szaszłyki z krokodyla w...

47

Kto by pomyślał, że atrament można jeść?

Czy ja na pewno mam ochotę to jeść? — rozważam w myślach, kiedy na kontuarze przede mną ląduje półmisek z parującym, świeżym makaronem z kawałkami mątwy i czarnym, mało apetycznie wyglądającym sosem, posypany poszatkowaną pietruszką. Danie nie wygląda zachęcająco, chociaż...

Kibiny 17

Specjały kuchni litewskiej

Patrząc wstecz i próbując przypomnieć sobie smaki z Wilna przychodzą mi do głowy dwa skojarzenia: mąka i ziemniaki. Kuchnia litewska jest ich pełna, a co za tym idzie nietrudno złapać na Litwie kilka dodatkowych kilogramów. Ale to nie znaczy, że...

Ugali 18

Ugali – z czym to się je?

Jeżeli jesteś sobie w stanie wyobrazić suchą, biało-żółtawą papkę z malutkimi grudeczkami, która kompletnie nie ma smaku to brawo! Właśnie wyobraziłeś sobie ugali. To najlepsze jedzenie na świecie! – powie ci Kenijczyk. Jak może być najlepsze, skoro nie ma smaku?...

Stuletnie jaja 58

O tym, jak spróbowałam stuletniego jajka

Jeśli nie spróbujesz to nigdy nie będziesz wiedzieć jak to smakuje. Taka myśl przyświeca mi kiedy wspólnie z Agnieszką zamawiamy w Chiang Rai stuletnie jaja. Znane też jako tysiącletnie. Zresztą, co za różnica. Że niby bardzo stare. Tak naprawdę jaja...

W cypryjskiej knajpie 30

Cypryjska uczta

Lubię dania kuchni śródziemnomorskiej, więc wybierając się na Cypr przygotowuję się trochę, żeby wiedzieć co posmakować na miejscu. Kuchnia cypryjska jest de facto mieszanką greckiej i tureckiej, bo te dwie narodowości miały największy wpływ na rozwój wyspy, z dodatkiem kuchni...

Kwitnący migdałowiec 14

Wyspa kwitnących migdałowców

Lutowe słońce dość mocno przygrzewa przez boczną szybę, ale pęd powietrza wpadającego przez otwarte okna naszego starego, żółtego nissana daje przyjemne ochłodzenie. Pierwsze obsypane białym kwieciem drzewa widzę jeszcze przy głównej drodze, ale dopiero zjechawszy z niej zaczynam rozglądać się...